miercuri, 18 august 2010

Minuni naturale ale lumii: mai multe decât ţi-ai fi putut imagina! (part. 1)

Mai jos vă prezint câteva minuni naturale dintre cele peste 1000 care nu sunt foarte cunoscute. Materialul este atât pentru orice cititor curios cât pentru cei care au nevoie de insipiraţie.


Africa
Tassili N'Ajjer
În inima Saharei, pe un teritoriu aproape lipsit de viaţă, poţi întâlni misterioase picturi reprezentând animale şi vânători.
Cei avuţi sosesc pe calea aerului. Cei mai strâmtoraţi sau cei mai aventuroşi se apropie de munţii Tassili din Algeria în vehihule cu tracţiune integrală, străbătând terenuri cu pietriş, stâncă goală şi nisipuri mişcătoare, unde aerul pare că tremură deasupra solului, la temperaturi ce pot atinge şi 70 de grade Celsius.

Lacul Assal
Cea mai sărată întindere de apă de pe glob se află intr-o zonă ce riscă să se despice, împărţind Africa în două.
Intr-o vreme, vechii romani s-au simţit atât de sătui de abundenţa continentului african, încât la vestea unei noi minunăţii descoperite de un călător au replicat: ,,Ei, în Africa totdeauna găseşti ceva nou!'' Adevărul este, desigur, că romanii nu gustară decât foarte puţin din ceea ce avea continentul negru de oferit; chiar şi astăzi, nu multă lume nu s-ar hazarda să spună că splendorile sale au fost toate descoperite.

Erta Ale
Un lanţ curbat de vulcani activi se înalţă în Depresiunea Danakil- un peisaj al terorii, al dificultăţilor şi al morţii.
Exploratorul Britanic Ludovico M. Nesbitt scria în 1934: ,,Poate că nepoţii noştri vor învăţa cum să ajungă la stele şi atunci vor zâmbi amuzaţi de eforturile noastre, ale celor care am străbătut cu greu locuri neumblate ale Pământului". Ca şi alţi călători împătimiţi ai generaţiei sale, Nesbitt era convins ca ultimele regiuni neexplorate ale Pământului nu trebuie cucerite decât pe fondul  celor mai înalte realizări ale omenirii.
    
Lacul Turkana
Un râu care curge pe oglinda unui lac din nordul Kenyei şi-a creat propria sa ,,autostradă" de aluviuni.
Pe suprafaţa vastă şi netedă a Lacului Turkana, un râu îşi croieşte drum şerpuit printre bancuri de aluviuni atât de regulate, încât par create de mâna omului. La peste 5 km de malul lacului, râul se sfarşeşte într-o spectaculoasă şi largă deltă, de forma ghearei unei păsări uriaşe.



Europa
Vatnajokull
Calota de gheaţă a Islandei pulsează în ritmul răsunător al unui violent vulcan ce mocneşte dedesubt.
În Vatnajokull, masiva calotă de gheaţă a Islandei, se află aproape tot atâta gheaţă cât în toţi ceilalţi gheţari ai Europei la un loc. Acoperind o zonă cât jumătate din Ţara Galilor sau din New Jersey, împinge la vale zece alţi gheţari importanţi.

Benbulbin
Un munte plat înălţându-se din mijlocul şesului, în partea de vest a Irlandei, aminteşte de un poet şi un uriaş.
Silueta masivă a muntelui Benbulin se înalţă pe câmpia de la Sligo precum chila răsturnată a unei corăbii. Aproape de culme, pantele abrupte se transformă în stânci aproape verticale, dăltuite de natură asemenea burdufului unei armonici, ce mărginesc vârful plat, înalt de 300 de metri.


Cam atât pentru materialul de astăzi în care v-am prezentat prima parte din articolul Minuni naturale ale lumii: mai multe decât ţi-ai fi putut imagina! Când partea a doua va fi publicată voi scrie şi pe Facebook, dar, mai sigur pentru voi, vă puteţi abona la blog pentru a fi primul care citeşte partea a doua.
 Editor: Andrei Ţapu

2 comentarii:

  1. ce frumos. nu imi imaginam ca lume sunt si astfel de minuni naturale. le stiam doar pe alea 8 sau 7 cate or fi! oricum foarte frumos articol. si vreu sa vad si part 2 de abia astept

    RăspundețiȘtergere