In vara lui 2008, un crocodil-american a părăsit Golful Biscayne, din Florida, a înotat printr-un canal mărginit de iahturi din cartierul select Coral Gables şi s-a instalat în campusul Universităţii din Miami, unde-şi întrerupea uneori plaja pe malurile Lacului Osceola ca să mai ronţăie o ţestoasă.
Nu era primul crocodil apărut în campus, dar a devenit cel mai celebru. Oamenii l-au botezat Donna, după rectorul universităţii, Donna Shalala, fosta membră a Cabinetului – deşi era mascul. Uneori, Donna se lăfăia pe iarbă la câţiva metri de barul universităţii, fără să cauzeze alte necazuri decât mutarea câtorva mese de picnic.
În zorii zilei de 1 octombrie, cineva l-a ucis pe Donna, stârnind indignarea studenţilor şi a profesorilor şi încălcând legile statale şi federale: crocodilul- american e pe lista speciilor periclitate, după legea din Florida, şi pe lista speciilor ameninţate, după legea federală.
La o luna după crima, poliţia a arestat un bărbat şi un adolescent care, se pare, voiau craniul ca trofeu. E tentant sa-l folosim pe Donna ca metaforă pentru soarta grea a celor 23 de specii de crocodilieni cunoscute pe planetă, un grup de reptile înrudite, care include crocodilii, aligatorii, caimanii şi gavialii.
După ce au rezistat milioanelor de ani de schimbări climatice pe planetă, dansului plăcilor tectonice şi altor vicisitudini ecologice, se confruntă cu o nouă provocare în calea supravieţuirii lor: noi.
În anii 1970, populaţia de crocodili din Florida părea să fi scăzut sub 400 de exemplare. Populaţia umană a statului, în expansiune, îi gonea din majoritatea golfurilor ferite, cu apă sărată, unde trăisera cândva; mulţi au fost ucişi de braconieri pentru piele, împăiaţi şi expuşi in muzee sau capturaţi pentru expoziţii de animale vii.
De atunci, măsurile de protecţie au dus la sporirea populatiei de crocodili în Florida, care ajunge acum la circa 2.000 de exemplare. „Protejarea crocodililor nu e mare filosofie – spune Steve Klett, administratorul Refugiului Naţional pentru Fauna Zonei Crocodile Lake, din Florida. Dacă le protejezi habitatul şi interzici uciderea lor, işi vor reveni.
Acum, marea problemă e suprafaţa limitată: odată ce au ocupat tot habitatul disponibil, unde să se mai ducă?“ în cazul lui Donna: într-o zonă urbană, în care n-avea ce căuta – numai că n-avea de ales.
Autor: Mel White
Sursa: National Geographic
Sursa: National Geographic
Traducător: Mel White
Editor: Andrei Ţapu
Vezi şi:
incredibil
RăspundețiȘtergere