miercuri, 18 august 2010

Urșii Panda Gigant: cea mai costisitoare specie de animal

Imagine articol

Are obraji bucălați. Doarme mai tot timpul. Mănâncă cu mâna. Stă cu mama. Nu e tocmai genul de personaj pe care te-aștepți să-l găsești înconjurat de atenția lumii financiare și a diplomației internaționale, de entuziasmul fanilor, interesul guvernelor și fascinașia comunității științifice.
Dar Tai Shan este un pui de panda uriaș, ceea ce-l face mai deosebit. Născut la ora 3:41 dimineața în ziua de sâmbătă, 9 iulie 2005, în Parcul Zoologic Național Smithsonian, din orașul Washington, D.C., Tai Shan este primul pui al lui Tian Tian și Mei Xiang, mascul și femelă, panda uriași, transportași din China la Washington în decembrie 2000. În Statele Unite mai există numai opt panda în afară de ei: doi la Zoo Atlanta, din Georgia, doi la Zoo Memphis, din Tennessee, și patru la Zoo San Diego, din sudul Californiei, unde Bai Yun a avut deja trei pui sănătoși în ultimii șapte ani.
Împreună, aceste 11 animale înseamnă o investiție extraordinară de resurse științifice și bani. Întreținerea unui panda uriaș într-o grădină zoologică costă în medie 2,6 milioane de dolari pe an, asta dacă nu are pui. La apariția primului pui, bugetul depășește trei milioane de dolari. La apariția celui de-al doilea (și aproape jumătate din sarcini se soldează cu gemeni), nota de plată se apropie de patru milioane de dolari. "Nimeni - spune David Wildt, șeful Programului de științe reproductive de la Parcul Zoologic Național - nu ar băga atâți bani în vreo altă specie."
Ce-i face pe urșii panda atât de speciali? Poate că sunt, pur și simplu, drăgălași. Urșii panda uriași au o carismă la care visează politicienii și vedetele de cinema și care îi atrage ca un magnet pe oameni. Camerele video, conectate la internet, care urmăresc activitățile zilnice ale lui Tai Shan și ale mamei sale atrag în medie două milioane de vizitatori on-line pe lună.
În primele trei luni în care Tai Shan a fost expus publicului, numărul de vizitatori ai grădinii zoologice a crescut cu 50 la sută față de anii precedenți. Fanii entuziaști se înghesuie umăr la umăr la balustradă în Sectorul Panda Uriaș. Îi arată cu degetul, le vorbesc drăgăstos, zâmbesc fericiți. Se fac atâtea fotografii, încât ai crede că te afli pe covorul roșu în noaptea Oscarurilor. Raritatea e alt lucru care mărește valoarea acestui urs. Panda uriași sunt extrem de rari.
Alte mamifere celebre periclitate - tigrul, gorila, rinocerul negru, elefantul asiatic - numără mai multe exemplare, atât în libertate, cât și în captivitate. Din ultimul recensământ al populației de panda uriaș din China a rezultat că în dealurile accidentate din provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu mai trăiesc 1.590 de astfel de urși. O cifră atât de precisă e privită cu suspiciune, în special fiind vorba de o specie greu de reperat, care trăiește în păduri de munte izolate și aproape de nepătruns. Biologii situează numărul exemplarelor în libertate între 1.000 și 2.000.
În captivitate, existau la sfârșitul lui 2005 numai 188 de panda: cei 11 din SUA, câțiva în Mexic, Japonia, Thailanda, Germania și Austria, iar ceilalți în grădini zoologice și centre de cercetare din țara de origine - China. La orice grădină zoologică, sosirea unor noi panda sau nașterea unor pui aduce valuri de vizitatori. Dar o mulțime de vizitatori nu înseamnă neapărat profituri pe măsură. În ciuda campaniilor agresive de tip "salvați urșii panda" și a magazinelor de suveniruri pline cu căni, tricouri, jocuri de puzzle și ursuleți de pluș, nici o grădină zoologică nu a reușit sa adune suficiente venituri suplimentare pentru a acoperi cât de cât costurile.


Un comentariu: